OVO JE VAŠE MESTO! PRIDRUŽITE SE! UKLJUČITE SE!


DEMOKRATSKA SRBIJA - JAVNI GLAS GRAĐANA SRBIJE!



Pre daljeg čitanja želimo da Vas upoznamo sa namenom ovog bloga. On je samo Vaš. Demokratska Srbija je mesto na kojem svaki posetilac ima pravo i slobodu da iznese svoje mišljenje, komentare i konstruktivne predloge, da ne kažemo i OBAVEZU, jer zalaganje svih donosi najdalekosežniji razvoj. Jedno je jasno, što je više glasova koji skreću pažnju na sebe, bićemo snažniji. Takvi treba da budemo, ako želimo da sadašnju depresivnu i apatičnu viziju naše zemlje promenimo i ostvarimo istinski napredak.

NASTOJAĆEMO da političke partije uvrste ideje običnih ljudi u svoje programe i prekinu sa demagogijom kojom ističu kako rade za naše dobro.

Nemojte da budete pesimisti, snaga interneta i društvenih mreža pokazala je da je zajednica 21. veka, upravo VIRTUALNA ZAJEDNICA, a događaji s početka ove godine u svetu to su i dokazali. Pobedimo bedu, beznađe i neperspektivnost u koju smo zapali! Oformimo novi "savez za promene"!

8.3.12.

Pregovori s EU - smrt za korupciju i kriminal!



Hvala ti Bože! Dobismo i tu famoznu kadidaturu. Mislim da su nas mediji toliko izbombardovali tim pitanjem da se sada zaista pitam kako smo mogli da živimo bez nje. Mnogo je bilo razloga za i protiv Evropske Unije u poslednje vreme, no generalno većina pozicionih i opozicionih stranaka ocenila je da je status kandidata za ćlana EU veliki uspeh. Minus DSS i radikali koji vele da smo se radi EU odrekli Kosova.
I ja moram da kažem da je put ka Evropskoj Uniji čini se jedini koji Srbiju u ovom trenutku može izvući iz tranzicionih ralja u koje je zapala pre 20 godina. Ipak, ne trebamo ni da zaboravimo specijalne opnose s Rusijom i Kinom, koji nam mogu pomoći u ekonomskom smislu.
Upravo je ekonomski smisao sada najvažniji, jer bez privredne osnove kao baze ekonomske stabilnosti neće biti ni budućeg prosperiteta Srbije (čitaj sprečavanje bankrotstva). Evropski fondovi, a ja bi rekao na to i novi krediti i zaduživanje države, trebaju da idu u pravcu podizanja proizvodnje! Nagrabusićemo, ako novac opet ode u zadovoljavanje javne potrošnje. Kratkoročno ima smisla ubrizgati novac u promet putem potrošača, ali dalekosežniji efekat ima ulaganje u novu tehnologiju i proizvodnju koja će nam omogućiti ozbiljnije prihodovanje na duže staze. Podeliti novac penzionerima i radnicima u državnoj upravi podrazumeva, dakle, krpljenje rupa, a ne buduću ekonomsku nezavisnost.
Drugo, a čini se mnogo realnije od ekonomske stabilnosti, je predstojeća „sanaderizacija“ Srbije. Kao vrlo predvidljiv deluje mi slučaj bivšeg hrvatskog premijera Sanadera, koji će vrlo lako da se preslika na Srbiju. Neka se naši političari, tajkuni i drugi trgovci uticajem i organizatori sumnjivih privrednih delatnosti i privatizacionih mešetarenja raduju kandidaturi! No, kad uslede pregovori za pristup članstvu u EU, prva stvar kojoj ćemo morati da posvetimo pažnju biće nezavisno sudstvo i visoka korupcija.
Sudovi i tužilaštva će konačno morati da se oslobode političkog uticaja i nezavisno i samostalno počnu da postupaju u, za državu, predstojećim postupcima. Tu pre svega mislim na tipično tranzicione postupke u kojima će se raskirnkati veza izmeđi organizovanog kriminala, tajkuna i političara na visokim državnim funkcijama. Upravo u tim vezama leži najveća mnogoglava aždaja korupcije. Na pravosudnim organima je da je obezglave i državu Srbiju oslobode nemani koja guši njen napredak! E toga treba vladajuća kasta da se pribojava, a mi spremno da je zaustavimo i za svagda lustriramo.
Iz hrvatskog slučaja (Sanader i družina) prepoznajmo nameru Evropske Unije da nijedan projektni cent iz EU fondova ne sme ostati neopravdan. To predstavlja još jedan razlog više zbog kojeg oni, koji su u bilo kakvoj vezi s kriminalnim i korupcionaškim radnjama, zauvek treba da bude odstranjen iz ekonomskih i političkih tokova upravljanja ovom zemljom.

Нема коментара: