OVO JE VAŠE MESTO! PRIDRUŽITE SE! UKLJUČITE SE!


DEMOKRATSKA SRBIJA - JAVNI GLAS GRAĐANA SRBIJE!



Pre daljeg čitanja želimo da Vas upoznamo sa namenom ovog bloga. On je samo Vaš. Demokratska Srbija je mesto na kojem svaki posetilac ima pravo i slobodu da iznese svoje mišljenje, komentare i konstruktivne predloge, da ne kažemo i OBAVEZU, jer zalaganje svih donosi najdalekosežniji razvoj. Jedno je jasno, što je više glasova koji skreću pažnju na sebe, bićemo snažniji. Takvi treba da budemo, ako želimo da sadašnju depresivnu i apatičnu viziju naše zemlje promenimo i ostvarimo istinski napredak.

NASTOJAĆEMO da političke partije uvrste ideje običnih ljudi u svoje programe i prekinu sa demagogijom kojom ističu kako rade za naše dobro.

Nemojte da budete pesimisti, snaga interneta i društvenih mreža pokazala je da je zajednica 21. veka, upravo VIRTUALNA ZAJEDNICA, a događaji s početka ove godine u svetu to su i dokazali. Pobedimo bedu, beznađe i neperspektivnost u koju smo zapali! Oformimo novi "savez za promene"!

18.2.12.

Sud da kazni odgovorne!

Radoslav Sretenović predsednik Državne revizorske institucije

Pretpostavljam da se svako od nas u nekom trenutku osetio sputanim od strane ogromne birokratije i zakona koji nam u Srbiji dosta detaljno reguliše sve aspekte društvene aktivnosti. Zapitajte se samo koliko puta ste morali da poštujete propisanu društvenu formulu – počev od prijavljivanja deteta matičaru, primanja u predškolsku ustanovu, prijave na biro rada, sticanja prava na zdravstvenu zaštitu . Da ne govorim o radnim obavezama koje vam je poslodavac predvideo, koje ne ispunjene, nose sankcije i vašu ličnu odgovornost za svaki propust, makar i najsitniji!
Često se zapitamo, u neobaveznom razgovoru s nama bližnjima, zašto naša država slabo i sporo funkcioniše? Najčešći odgovor je da upravo osobe kojima je poveren položaj u državnoj upravi ne obavljaju predviđeni posao na adekvatan način, neretko mimoilazeći zakonske, ali i racionalne, puteve realizacije, ne bi li ispunili lični interes. A taj interes je obično materijalni. Čast izuzecima! (Generalizacija se u ovom slučaju suprotno logici pokazala ispravnom.)
Državna revizorska institucija podnela je nadležnim sudovima još 124 prijave zbog kršenja zakona, na osnovu revizija izveštaja za 2010. Od toga je 101 prijava za pokretanje prekršajnih postupaka, a 23 za privredni prestup, objavljeno je na interenet strani DRI. DRI je te prijave podneo 10. i 13. februara zbog kršenja zakona protiv odgovornih u ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Fondu za razvoj, ali se u objavljenom saopštenju ipak ne navode imena odgovornih protiv kojih su te prijave podnete.
Zakon je stvoren da bi ga svi poštovali, da bi svi imali jednaka prava, obaveze i odgovornosti! Državna funkcija ne može biti razlog za izvrtanje propisa koji oni sami “na neki način” donose. Možda bi bilo korisno, ako se već ne objavljuju imena prijavljenih zbog stigmatizacije od strane javnosti, da im se po eventualno utvrđenoj odgovornosti ne dozvoli da u budućnosti obavljaju državne funkcije.
Dakle, prekršioce kazniti, kako bi sistem postao pravedan i za nas obične smrtnike.

Нема коментара: