OVO JE VAŠE MESTO! PRIDRUŽITE SE! UKLJUČITE SE!


DEMOKRATSKA SRBIJA - JAVNI GLAS GRAĐANA SRBIJE!



Pre daljeg čitanja želimo da Vas upoznamo sa namenom ovog bloga. On je samo Vaš. Demokratska Srbija je mesto na kojem svaki posetilac ima pravo i slobodu da iznese svoje mišljenje, komentare i konstruktivne predloge, da ne kažemo i OBAVEZU, jer zalaganje svih donosi najdalekosežniji razvoj. Jedno je jasno, što je više glasova koji skreću pažnju na sebe, bićemo snažniji. Takvi treba da budemo, ako želimo da sadašnju depresivnu i apatičnu viziju naše zemlje promenimo i ostvarimo istinski napredak.

NASTOJAĆEMO da političke partije uvrste ideje običnih ljudi u svoje programe i prekinu sa demagogijom kojom ističu kako rade za naše dobro.

Nemojte da budete pesimisti, snaga interneta i društvenih mreža pokazala je da je zajednica 21. veka, upravo VIRTUALNA ZAJEDNICA, a događaji s početka ove godine u svetu to su i dokazali. Pobedimo bedu, beznađe i neperspektivnost u koju smo zapali! Oformimo novi "savez za promene"!

17.6.11.

DEMOKRATSKA SRBIJA: KORUPCIJA KAO NOĆNA MORA

DEMOKRATSKA SRBIJA: KORUPCIJA KAO NOĆNA MORA

Kradi, kradi! Nećeš još dugo!



Ponovo nam piše Evropska Unija! Kaže no, no, kao malom detetu koje posramljeno po kazni stoji u ćošku! Pismo koje je pristiglo u Beograd ovog puta ne predstavlja nikakvo uslovljavanje, već upozorenje da Srbija pod hitno mora da se obračuna sa korupcijom ako želi ubrzano da dobije status kandidata i pristupi pregovorima o pristupu! Korupcija - moćna reč, ipak malo razumljiva srpskim političarima (do sada), a kamoli prosečnom građaninu demokratske Srbije. Zašto ističem „do sada“? Čini se da je došao trenutak u kome će konačno država da zaštiti javni interes, otkrije marifetluke i kazni lica koja su raznim mahinacijama oštetili državu, ali i privatna lica, i sebi u džep smakla velike iznose novca! Došlo je vreme da se otvore oči i radi na rešavanju problema, te tako okonča žmurenje na hronični problem srpskog društva. Kao meta obeležene su 24 sumnjive srpske privatizacije i oni koji su ih sproveli u delo.
Pokušavao je predsednik Tadić pre neko veče da nam objasni da je kucnuo taj čas kada će „nepristojno“ bogati morati da se oduže zemlji u kojoj su postali mali Rokfeleri. On tu ideju spominje još od prošlog oktobra kada je pretio gradnjama „tajkunskih“ mostova i dodatnim oporezivanjem, kada je i započelo zahlađenje odnosa na liniji država – krupni kapital. Posle najnovijeg Tadićevog intervjua RTS-u postalo je jasno da se država Srbija pozicionira prema „jakim“ biznismenima sumnjivog kapitala u nameri da likvidira tkz. visoku korupciju. Ipak, upozorenja sa strane državnog aparata nisu prošla bez reakcije, jer su i „tajkuni“ odgovorili vešto, preko i u glas: „Država nas reketira!“(Beko – 5 firmi na proveri) Valjda su političke strukture (a tajkuni sasvim sigurno jer su zaradili brda novca) do ovog trenutka imale korist od čitavog posla, jer da nisu, u suprotnom taj korupcionaški teret bi davnih dana bacili sa leđa.
No, ne bih želeo da se bavim činjenicama i okolnostima koje su vam već uveliko poznate, a za koje ste već dugo pretpostavljali da su istinite! Želeo bih da vam skrenem pažnju na drugu stranu medalje. Aktuelna zakonska regulativa utvrđena po evropskim standardima predstavlja odličnu pretpostavku već niz godina za uspešnu borbu protiv simptoma ove društvene bolesti. Ipak, u prošlosti, zakonske norme izvršni i upravni organi Republike Srbije nisu sprovodili u delo na terenu. Što znači, zakoni se ne primenjuju! Eh, pa nemojte misliti da je reč o svima! Selektivno se oni primenjuju na one koje nisu bitni, a ne na persone na visokim položajima ili dubokim guberima! Upravo ta okolnost „ne primene“ objašnjava zaključak da je srpski državni aparat najveći generator korupcije i malverzacija! I svesne te činjenice, političke stranke na vlasti (ali i u opoziciji) igrale su žmurke i dečije naivno su mislile da na kraju mogu da se postave moralno i društveno odgovorno, dok su prethodno iza leđa građanima činili ustupke „kapitalistima“ kako bi vodopad finansijskih izvora nastavio da preliva i na njihovu vodenicu!
Džabe im i političkog i upravnog nadzora kada u jednoj „razvijenoj“ demokratiji (u kojoj mi težimo da opstanemo) predstavnici vlasti kukaju i previše emotivno iznose neslaganje sa situacijom u kojoj običan građanin ne može da živi od minimalca, da je u stalnom strahu od otkaza i tako dalje, a kapitalisti zgrću i obrću evro na evro – Đilas,  gradonačelnik Beograda (u ovom slučaju izvrstan Zakon o radu je taj koji se nepoštuje)! To je sve lepo i tačno, ali u vašim rukama je mehanizam, nemojte da zbacujete odgovornost sa sebe! Vi ste ti koji treba da obavljate funkcije autoritativnog istupanja – vršenja vlasti! Šaljite inspekcije, neka rade silne državne agencije i ministarstva, samo primenite zakone! Pročitajte ih ponovo, po njima ste ovlašćeni i dužni da iskoristite i prinudu kako bi ste sistem stavili na noge! Ali znam čega se bojite! Ispred javnog interesa stavili ste svoj lični. Zato u čitavom poslu postoji mogućnost da ćete saseći sopstvene kolege ili ne daj bože sebe, uništiti dugim nizom godina sticanu reputaciju i preseći kvalitetan tok novca! Strah od rešavanja problema korupcije je bojazan da ćete presuditi i sebi, jer ako se radi kako treba svi koji su učestvovali u malverzacijama padaju! A korupcionaši bez obzira na kojoj su strani završiće na istom mestu.
Zakon je pisan da se primenjuje na sve! Čini se da je došlo vreme da se revidira odgovornost nedodirljivih. Dobro je što nisu svi upralji ruke u državnim organim. Upravo te osobe trebaju da budu nosioci ozdravljenja srpske državne uprave i ktitori zakonitosti i pravilnosti u radu! Zato hrabro napred u primenu zakona. Zaštitite državni interes i prava građana koji poštuju propisane norme i praktično likvidirajte korupciju.

Нема коментара: